Kamis, 04 Juni 2009

Bread making ( part 1 )

English Version

Bread Ingredient Function for Making Bread

In a Modern Bakeries theyare not only using the main material for Making Bread. As we knows that main ingredient for making bread are 4 kinds.

There are : Flour, Yeast, Salt and Water.

Recently time as special in Asia, customer prefer have bread with great taste, sweet, milky, soft and light. And here the are another ingredient which as usual used by Modern Bakeries.

  1. Flour
  2. Sugar
  3. Yeast
  4. Bread Improver
  5. Salt
  6. Milk Powder
  7. Fat
  8. Egg
  9. Water

  1. FLOUR

Flour has function as body of Bread, its important to known chose flour for making bread. Flour with right protein contains would make great effect for softnest bread but taff. Flour divide in 3 major categories:

  1. High Flour Protein, its made from hundred percent Hard Wheat seed. Which characteristic are has High Protein, brown yellowish seed. High Protein Flour, suggest to making kind of Bread special for bread with high Volume, such as Toast Bread, Cereal Bread, Franc Bread, Noodle, as special is Instant Noodle, High Flour Protein has 12 % till 14% Protein Contains inside
  2. Medium Flour Protein, its made mixing between Soft Wheat seed and High Wheat seed. Its famous “ Multi Purpose Flour“ , its mean this Flour able to making bread, Cake Cookies, but still better using the right flour for any reason. Medium Protein flour suitable for Cake which Pound Cake Method, and has 8% till 11% Protein Contains inside
  3. Low Flour Protein, Made from soft Wheat seed, with special characteristic are light color, this flour suggest for Cake making , which Sponge Cake Method, Cookies, and has 8% protein contains inside.

Wheat flour have special material, its call GLUTEN ( Protein un dissolves in water ), Gluten has elastic Characteristic which very important for bread crumb structure.


To Be continued.....

Bahasa Version:

FUNGSI BAHAN DALAM PEMBUATAN ROTI.

Dalam dunia Bakery Modern tidak hanya menggunakan bahan – bahan pokok dalam pembuatan roti. Jika kita tengok beberapa tahun yang lalu untuk membuat roti hanya membutuhkan 4 bahan pokok yaitu : Terigu, Ragi, Garam dan Air.

Dalam dunia Bakery Modern lebih mengutamakan aroma rasa dan tekstur yang sangat kaya. Berikut bahan bahan yang umumnya ada dalam Bakery Modern.

  1. Terigu 6. Susu Bubuk
  2. Gula 7. Lemak / Fat
  3. Ragi 8. Telur
  4. Bread Improver 9. Air
  5. Garam

1.TERIGU

Fungsi terigu dalam pembuatan roti, adalah sebagai kerangka roti. Penting diperhatikan dalam pemilihan terigu terutama untuk pembuatan roti, sesuaikan kebutuhan protein akan menghasilkan roti yang berkualitas. Terigu secara global dibagi menjadi 3 Jenis :

  1. Terigu Protein Tinggi, diolah dari gandum Hard ( protein Tinggi ) dengan ciri ciri, Protein tinggi dan warna lebih gelap atau coklat tua.

Terigu Protein tinggi ini sangat bagus untuk pembuatan roti, terutama roti dengan volume tinggi seperti roti tawar, sereal bread, kulit martabak dan Mie, terutama mie instan untuk terigu jenis ini kadar protein adalah minimal 12 % sampai 14%

  1. Terigu Protein Sedang, diolah dari campuran Gandum Hard dan Gandum Soft. Terigu protein sedang ini bisa disebut sebagai terigu multi fungsi. Terigu jenis ini bagus untuk pembuatan roti dengan volume sedang, cake terutama yang menggunakan tehnik Pound Cake serta Mie, terutama mie basah. Untuk terigu jenis kadar protein berkisar antara 8% - 11%

  1. Terigu Protein Rendah, diolah dari biji Gandum Soft( Protein Rendah ) dengan ciri protein rendah warna biji gandum lebih muda atau lebih terang. Terigu jenis ini sangat baik untuk pembuatan roti dengan volume kecil dan mengutamakan warna terang seperti Pao, cake, Kue kering dan Mie, terutama mie kering. Untuk terigu jenis ini kadar protein berkisar antara 8%

Keistimewaan tepung terigu dibanding dengan tepung yang lainya adalah adanya kandungan GLUTEN ( Protein yang tidak larut didalam air ) sifatnya yang elastis yang sangat berguna untuk pembentukan jaringan roti.


Bersambung.......

Tidak ada komentar:

Posting Komentar