- WATER
Water for making bread divide in type:
- Acid Water, water PH less than 7 degrees, its cause bread dough going sticky, for un experience baker its could be over mixing.
- Neutral Water, it has 7 degrees water PH, suitable for bread making which less risk damage Yeast.
- Alkali water, its has more than 7 degrees water PH, its not suitable for making bread, cause have effect bread dough going crack and very difficult going to develop
Water has general function for bread making are :
- Solvable dry ingredient
- Control dough temperature
- Control dough softness
- Make it gluten become a skinny skin
To Be Continued.....
Bahasa Version
- AIR
Secara garis besar air digolong menjadi 3 macam :
- Air Asam, PH dari air ini kurang dari 7, jika membuat roti dengan mempergunakan air ini adonan cenderung akan lengket, dikawatirkan akan memperlama pengadukan sehingga adonan roti bisa over mix..
- Air Netral, PH dari air ini 7, air jenis ini sangat baik untuk pembuatan roti.
- Air Basa, PH dari air ini Lebih dari 7. Air jenis ini juga Kurang bagus untuk pembuatan Roti.
Fungsi air secara umum dalam pembuatan roti adalah :
- Sebagai pelarut bahan bahan kering,
- Mengontrol Suhu Adonan.
- Mengontrol Kepadatan Adonan.
- Membentuk Gluten
Tidak ada komentar:
Posting Komentar