Kamis, 18 Juni 2009

Bread Making ( Part 11 )

English Version....

  1. WATER

Water for making bread divide in type:

- Acid Water, water PH less than 7 degrees, its cause bread dough going sticky, for un experience baker its could be over mixing.

- Neutral Water, it has 7 degrees water PH, suitable for bread making which less risk damage Yeast.

- Alkali water, its has more than 7 degrees water PH, its not suitable for making bread, cause have effect bread dough going crack and very difficult going to develop

Water has general function for bread making are :

- Solvable dry ingredient

- Control dough temperature

- Control dough softness

- Make it gluten become a skinny skin


To Be Continued.....

Bahasa Version


  1. AIR

Secara garis besar air digolong menjadi 3 macam :

- Air Asam, PH dari air ini kurang dari 7, jika membuat roti dengan mempergunakan air ini adonan cenderung akan lengket, dikawatirkan akan memperlama pengadukan sehingga adonan roti bisa over mix..

- Air Netral, PH dari air ini 7, air jenis ini sangat baik untuk pembuatan roti.

- Air Basa, PH dari air ini Lebih dari 7. Air jenis ini juga Kurang bagus untuk pembuatan Roti.

Fungsi air secara umum dalam pembuatan roti adalah :

- Sebagai pelarut bahan bahan kering,

- Mengontrol Suhu Adonan.

- Mengontrol Kepadatan Adonan.

- Membentuk Gluten

Bersambung......

Tidak ada komentar:

Posting Komentar